Ihtiyati hacizde yetkili mahkeme

Görevli ve Yetkili Mahkeme Şu hâlde, yetkili mahkeme, kural olarak, davalı gerçek veya tüzel kişinin ihtiyatî haczin talep edildiği tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir [HMK 6/1]. İhtiyatî haciz, dava dilekçesiyle birlikte veya dava sırasında isteniyorsa, yetkili, davaya bakan mahkemedir.Apr 15, 2020

Ihtiyati haciz davası hangi mahkemede açılır?

İhtiyati Haciz Talebi İhtiyati haczin talep edileceği mahkeme, mevcut uyuşmazlığa görmeye yetkili ve görevli olmalıdır. Örneğin bir ticari alacağa ilişkin ihtiyati haciz talep edilecekse, ihtiyati haciz mutlaka yetkili asliye ticaret mahkemesinden talep edilmelidir.

Ihtiyati haciz kararını hangi merci uygular?

İhtiyati Haciz Yetkili Mahkeme, Hangi Mahkeme Karar Verir? Yer yönünden yetkili mahkeme, takibe konu olan borcun kaynağına göre yetkili icra dairesinin bulunduğu yerdir. Görevli mahkeme ise para alacağına ilişkin olduğundan asliye hukuk mahkemesi veya asliye ticaret mahkemesidir.

Yetkisiz mahkemece verilen ihtiyati haciz devam eder mi?

Yetkisiz mahkemeden alınan ihtiyati haciz kararı, o yer icra müdürlüğünü yetkili kılmayacaktır. Yargıtay 12.HD bu kapsamda görüş değiştirmiş olup aynı yönde 2016 tarihli HGK kararı mevcuttur. Yetkisiz dahi olsa İİK 261 e göre esasa geçilip takip kesinleşirse, ihtiyati haciz kendiliğinden kesin hacze dönecektir.

Mahkeme ihtiyati haciz koyabilir mi?

İcra dairesince karar kapsamında borçluya ait taşınır, taşınmaz malları ve varsa alacakları haczedilebilir. Ancak alacaklı mahkeme tarafından on günlük ihtiyati haciz süresi içerisinde yetkili icra müdürlüğüne başvurmalıdır. Aksi takdirde ihtiyati haciz kararı kendiliğinden son bulur ve uygulanması mümkün olmaz.

Ihtiyati haciz için koşullar nelerdir?

İhtiyati Haczin Şartları Nelerdir?

  • Alacağın rehinle teminat altına alınmamış olması gereklidir.
  • Kural olarak vadesi gelmiş bir alacak bulunmalıdır.
  • Alacağın paraca alacağı olması gereklidir.
  • Alacağa ilişkin ve ihtiyati haczin yapılmasını haklı gösterecek delillerin bulunması gereklidir.

Ihtiyati haciz davası nasıl açılır?

İhtiyati haciz kararının alınması iki şekilde olur: Takipten önce ihtiyati tedbir kararının alınması; alacaklı icra müdürlüğüne başvurmadan tedbiri haciz kararı alınması için mahkemeye başvuru yapabilir. Bu durumda mahkeme alacağı ve ihtiyati haciz kararı alınma nedenlerini yeterli görürse ihtiyati haciz kararı verir.

Ihtiyati haczin kaldırılması hangi merciden istenir?

İhtiyati haczin kaldırılması için icra takibinden önce kararı vermiş olan mahkemeye, takip başlatıldıktan sonra ise icra mahkemesine başvurmak gerekir.