Yağ rafinasyonu nedir

Yağ rafinasyonu, safsızlık miktarı fazla olan ham yağı, tüketiciler tarafından kullanıma hazır hale getirme işlemidir. … Yağ rafinasyonu aşamaları; yapışkan maddelerin giderilmesi (degumming), asitlik giderme (nötralizasyon), ağartma, vinterizasyon, renk ve koku giderme (deodori- zasyon) olarak sıralanabilir.

Yağların rafinasyonu ne demek?

Rafinasyon işlemi, yağ dışı safsızlıkların yağın tligliserit yapısına ve tokoferollere mümkün olduğunca en az zarar verecek şekilde yağdan uzaklaştırılarak yağa tüketilebilir özellikler kazandırmak amacı ile uygulanmaktadır.

Vinterizasyon nasıl yapılır?

Vinterizasyon kademeli olarak soğutulan ve düşük sıcaklıklarda yavaş bir karıştırma eşliğinde bekletilen yağda oluşan kristallerin süzülerek uzaklaştırılması işlemidir. Vinterizasyonda kristalleşmeyi başlatmak süzmeyi iyileştirme için vinterize toprağı “perlit” kullanılmakta ve süzme işlemi ile yağdan ayrılmaktadır.

Bitkisel yağ rafinasyonu nedir?

Rafinasyon işlemi berrak ve normal tatta yağ elde etmek için ham yağda bulunan ve istenmeyen tüm maddelerin yağdan uzaklaştırılması olarak tanımlanır. Rafinasyonun ilk aşaması nötralizasyon ve müsilaj (tohumun doğal yapısından gelen ve ham yağda bulunan zamksı yapı) giderme işlemidir.

Deodorize etmek ne demektir?

Rafine yağ tesislerinde prosesin son kademesi olan deodorizasyon, ağartılmış yağdan istenmeyen koku ve tat maddelerini uzaklaştıran bir destilasyon işlemidir.

Rafinasyonun aşamaları nelerdir?

Yağ rafinasyonu aşamaları; yapışkan maddelerin giderilmesi (degumming), asitlik giderme (nötralizasyon), ağartma, vinterizasyon, renk ve koku giderme (deodori- zasyon) olarak sıralanabilir.

Petrol rafinasyonu ne demek?

Tuz ve suyu uzaklaştırılan ham petrol 340-400 °C sıcaklıklarda kulenin alt bölümünde yarı buharlaştırılmış halde verilir.Gaz karışımından ve benzinden oluşan uçucu maddeler kulenin üst kesiminde toplanır.Bir alt bölmede daha az uçucu olan karosen ve gaz yağı,daha alt bölmelerde diesel (dizel) yakıtlar toplanır.

Vinterizasyon neden yapılır?

5-VİNTERİZASYON (SOĞUKLATMA) Yağları oda sıcaklığında yaz ve kış aylarında berrak tutmak ve yağların görünüşünün bozulmamasını sağlamak için yapılan işlemdir. Yağın cinsine göre değişmekle beraber soğukta çöken ve bulanıklık veren bu maddeler; mumlar, stearin veya diğer doymuş gliseridlerdir.